Látnivalók

Magyar Királyok Családfája

Üzletünkben kapható a
MAGYAR KIRÁLYOK CSALÁDFÁJA poszter
két méretben.

A nagyobbik mérete: 46,5 cm*96,5 cm,

a kisebbik mérete: 31,2 cm*68 cm.

(Magyar Királyok Panoptikuma, 8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 35.)

Érdeklődés e-mailban »

Tihanyról röviden

Ország: Magyarország
Régió: Közép-Dunántúl
Megye: Veszprém
Járás: Balatonfüredi
Jogállás: község
Irányítószám 8237
Körzethívószám 87

Teljes népessége 1369 fő (2015. jan. 1.) 
Népsűrűség 50,6 fő/km²
Terület 27,33 km² 


Megközelítés:
Tihany közúton észak felől, a Balaton északi partján vezető 71-es főút felől érhető el. Dél felől Szántódról komppal közelíthető meg. 
Vasúti kapcsolata nincs (bár régebben az aszófői vasútállomás neve Aszófő-Tihany vasútállomás volt), autóbusszal Balatonfüred felől érhető el.

Tihany képekben

Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók Tihany - Tihanyi látnivalók

A legtöbbet keresett tihanyi látnivalók

1. Tihanyi Bencés Apátság amely a tihanyi látnivalók közül a legkedveltebb látnivaló

Tihanyi Bencés Apátság, a Tihany község centrumában magasba törő domb csúcsán helyezkedik el. I. András király 1055-ben alapította a monostort, ami egyúttal családi temetkezési hely is. Az apátság latinul írott alapító levele a legrégebbi magyarországi oklevél. I. András király az apátságnak falvakat, tavakat, határrészt és egyéb anyagi javakat adományozott. Az oklevél ezeket lajstromozza, valamint elsőként foglal magában összefüggő magyar nyelvű szövegrészleteket, továbbá magyar hely- és személyneveket. Öccsével – aki halálát követően I. Béla néven uralkodott – a koronáért és a hatalomért vívott testvér-háborúban 1060-ban bekövetkezett halála után a Tihanyi apátság román stílusú altemplomában helyezték örök nyugalomra. A tihanyi látnivalók közül ez a legkedveltebb látnivaló!

Tihanyi látnivalók

 

2. Magyar Királyok Panoptikuma – Tihany

Elérhetőség: www.panoptikum.hu

A Tihany centrumában a Mádl Ferenc tér sarkánál található panoptikum átfogó betekintést nyújt – a magyar uralkodók  bemutatásával – Magyarország történelmébe. A tihanyi múzeumban Géza fejedelemmel elindulva, Szent István, I. András, I. Béla, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, II. András, IV. Béla és más királyok bemutatása mellett, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig láthatóak a magyar királyok élethű és embernagyságú viasz szobrai, de megtalálható IV. Károly is. A kiállításon az élményt a középkort idéző enteriőrök, a világítás és a hallható audio tárlatvezetés fokozzák. A múzeum Tihany egyik kuriózuma, melyet az iskolás csoportok az oktatás kiegészítéseként látogatnak, hogy rendhagyó történelemórák során gyarapítsák történelmi tájékozottságukat.

 

3. Tihany főtere – a Mádl Ferenc tér

A nemrégiben teljesen felújított Posta épülete, a Németh László Művelődési Ház, valamint a Panoptikum által határolt Mádl Ferenc téren található a népszerű kisvonat végállomása.

 

4. Pisky sétány

A 16. században élt Pisky István várkapitányról kapta nevét a Pisky sétány, ahol egy könnyű séta alkalmával gyönyörű panoráma nyílik a magyar tengerre és a Balatonra mélyen behatoló ívelt alakú kikötőre.

 

5. Visszhang-domb

Tihany nevét meghallva sokunknak a tihanyi visszhang ugrik be elsőre, amely fent a Tihanyi Bencés Apátságtól nem messze fekvő Visszhang-dombon csendes időben időnként ma is hallható.

 

6. IV. Károly Kálvária

Ha a Visszhang-dombnál található – Jézus Krisztus keresztútját bemutató – IV. Károly Kálvária tetejére felmegyünk, csodálatos kilátást kapunk az apátságra és az azt körül ölelő tájra.

 

7. Belső-tó

A Tihanyi-félsziget csodás tájai évmilliókkal korábban formálódtak ki vulkanikus tevékenységek következtében. Két – már nem működő – vulkáni mélyedésben halmozódott fel a Tihany községben – a falutól dél-nyugati irányban – található Belső-tó és a kissé messzibb eső Külső-tó vize. A földtani folyamatok következtében feltörő forró vízből kiváló iszaphalmokból jöttek létre a gejzírkúpok, amelyek közül a leginkább közismert a sárga zuzmóval borított, és emiatt Aranyháznak elnevezett gejzírkúp. Mind a Belső-tó, mind az Aranyház a falu centrumától kb. 20 perc sétával elérhető.

 

8. Szürkemarha gulya

Ha a Belső-tó partján nézelődünk, könnyen észrevesszük a ridegtartást jól viselő szürkemarha gulyát is, amely amellett, hogy különösebben nem igényes és a betegségeknek jól ellenálló szervezete van, manapság egyre népszerűbb, ízletes húsának és zsíros tejének köszönhetően.

 

 

9. Barátlakások (Remetetelep)

A Tihanyi-félsziget keleti oldalán, a magaslaton található meg a vaskori földsáncból megmaradt lelet. Ezt hívják Óvárnak, amelynek keleti oldalán a kb. 20 méter magas sziklába faragott barátlakások találhatók meg. Valamikor szerzetesek éltek bennük, akik I. András király feleségét kísérték hazánkba a Kijevi Nagyfejedelemségből. A barátlakásokhoz vezet az az erdei ösvény, amelynek szélén lelhető fel a Ciprián-forrás.

 

10. Ciprián-forrás

A forrás kőkútja nevét Halbrik Ciprián apátról kapta és a tihanyi kikötő tervezője, Káli Nagy Dezső készítette.

 

 

 

11. Apáti templomrom

A Tihanyi-félszigetnek a 71. sz. út melletti bejáratánál álló 13. századi templomromot vette körbe állt régen a tihanyi apátnak irányítása alá tartozó Apáti falu, amely a török hódoltság idejében elpusztult.

 

 

 

12. Akasztó-domb

Az apátság pallosjoggal rendelkezett és az elítélt gonosztevőket az ezen domb tetején állított bitófán végeztette ki. Régen a tihanyi halászok innen fürkészték a garda halcsapat vonulását és az innen küldött jelekkel irányították távolból halászó társaikat.

 

13. Nyársas-hegy

A régi középkori vár alatt elterülő Nyársas-hegy neve onnan ered, hogy a vár vitézei ezen a helyen húzták karóba – felnyársalták – a magyar lányokat rabszolgának elrabló és a parasztokat sanyargató török katonákat.

 

14. Visszhang

A IV. Károly Kálvária mellett keletre fekszik a Visszhang domb. Egy régi balatoni útifüzetben 1848-ban azt írják róla, hogy Balatonfüred vendégei Tihanyba járnak kirándulni és visszhangot hallgatni, mert az apátság magas fala a Visszhang dombon elkiáltott 15 szót tartalmazó kiáltást is tisztán megismétli. A költők által is sokszor megemlített tihanyi Echo a 60-as évektől egyre gyengült, de a szélmentes és csendes időben, főleg este ma is megismétli kiáltásunkat.

 

15. Halomsírok

Az Óvár déli oldalán – az autóparkoló helyén és közelében – a földvár korabeli fejedelmeinek sírjainál mészkőből, valamint földből néhány méter magas halmot emeltek. Ezen halomsírok egy része a 70-es évek elején feltárásra került, a sírokban agyagedények cserép darabjait, bronz ékszermaradványokat és megszenesedett búzaszemcséket találtak.

 

16. Óvár

Az Óvár elnevezésű hegy ovális alapú földsáncrendszerét a bronzkor vége felé és a korai vaskorban építették fel. Ez a Balaton-vidék legsértetlenebbül megmaradt, azonkívül a legnagyobb földvára. Háborús időkben a környék népének biztonságot adó menedéke és egyben a fejedelem székhelye is volt.

 

 

Tihanyi látnivalók – egy kicsit másképp

Ha további tihanyi látnivalók érdekelnek bennünket, mert már láttuk a közismertebb turisztikai pontokat és hajlandók vagyunk a megszokott kliséktől kicsit eltérni, érdemes megállni egy kicsit a 71 sz. útról Tihanyba vezető kanyargós úton – ezt hívják a helyiek Szerkűnek. Ha körbe nézünk, hamisítatlan Balaton-felvidéki tájat csodálhatunk meg. A mezőkkel, dombokkal és hegyekkel változatosan tarkított táj hívogatóan tekint felénk; érdemes az útról letérve gyalogosan vagy kerékpárral elindulni és felderíteni a Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb idegenforgalmi célpontját – Tihanyt  – körülölelő tájat és a tihanyi látnivalók listájának legalább egy részét ily módon kipipálni.

Ha a Gödröst jelző táblánál a balra vezető úton felsétálunk, szemünk elé tárul a – Tihanyi-félszigeten – a tengerszint feletti 116 méter magasságban elterülő Külső-tó, amely az egyik jellegzetes tihanyi látnivaló. A tó egy korabeli vulkán kráterében keletkezett. Csend, nyugalom és madárcsicsergés; a rovarok zümmögése kíséri a napkeltétől napnyugtáig tartó – a megfáradt idegeknek oly kellemes – zsongást.

Tihany – Külső-tó környéke

Tihany – Külső-tó környéke

 

 

Ha valaki szívesen túrázna és eközben tekintené meg a tihanyi látnivalók sorát, érdemes a Tihanyi Bencés Apátságtól elindulni – ez is egy látnivaló. Egy körülbelül 11 km-es gyalogtúra során a Belső-tó mellett elhaladva jutunk el a gejzírkúpokhoz, majd a Gejzírmezőn keresztül a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán a Szarkádi-erdő érintésével tudunk tovább haladni. Időnként érdemes megállni és körbenézni – meghálálja a tihanyi táj szépségével az idevezető úton szerzett fáradtságunkat. Tovább indulva eljutunk a jelzésekkel ellátott kirándulóösvényen a Gurbicza-tető 174 méteres magasságától felfelé vezető úton a Csúcs-hegy 232 méteres magasságáig, majd innen Nyereg-hegyen és az Apáti-hegyen keresztül az Őslevendulás mellett megcélozhatjuk a Kis-Erdő-tetőt, amelyről Tihany községre és az apátságra nyíló csodálatos panoráma tárul elénk. Innen már könnyű a visszavezető út a kiindulóponthoz.
A fent leírt túra egy közepesen megterhelő kirándulásnak felel meg, némi harapnivalót és folyadékot célszerű magunkkal vinni. A túra az iskolás csoportok számára kifejezetten ajánlott.

 

Kilátás az Aranyház-gejzírkúp felől

 

 

Látnivalók Tihany környékén

Ha Tihanyban vagy környékén szálltunk meg és az aktív kikapcsolódást részesítjük előnyben – legyőzve a vágyat, hogy tovább lustálkodjunk az ágyban -, csodálatos élményekben részesülhetünk egy kora reggeli kocogást vagy kerékpározást bevállalva. Hajnalban a balatonfüredi Tagore sétány Esterházy Strand felőli végéről startolva a barátságos kacsák között keresztülvágunk és közben a Balatonnak és a park virágainak illatától kísérve a Vitorlás téren megállva újabb látnivalókkal találkozunk.

A hajóállomás környéken körbetekintve ezzel a páratlan látvánnyal szembesülünk:

 

 

 

 

Tovább haladva a kerékpárúton – itt már kora reggel kocogókkal és bringásokkal találkozhatunk – a Zákonyi Ferenc utcán eljutunk a Tihany felé vezető – a 71. sz. úttal párhuzamos útra -, amelyen a Hajógyári Kikötő mellett elkocogva (vagy bringázva) máris a sűrű növényzettel szegélyezett Balaton parton találjuk magunkat.

 

A 13. századi Apáti templomrom

Innen már csak néhány percre található Tihany egyik történelmi látnivalója, a 13. századi Apáti templomrom, amely körül állt hajdan a tihanyi apátnak alárendelt Apáti falu, mely a török hódoltság idején elpusztult.

 

Érdemes megállni és körbejárni az épületet, majd belesni az ablakon – a történelem hangulata érződik a helyen. De hátravan még Sajkod, ez a bájos kis nyaralótelep, ahol a Tihanyi-félsziget szélén a tó mellett kanyargó kis erdei úton jutunk be az erdőbe.

 

Íme, a hely, ahol tihanyi kirándulásunk során feltöltődhetünk: 

 

 

 

 

Weboldalunkon a Tihanyi üdülésének megtervezéséhez, több olyan tihanyi látnivalót ajánlunk amelyeket mindenképpen ajánlatos megnézni. Ezek a látnivalók Tihanyban, a település legszebb kiránduló részeiben találhatók. 

Válasszon a legtöbbet keresett tihanyi látnivalók közül! 

Balatonfüreden partközeli lakás hosszútávra kiadó!

Balatonfüred üdülőövezeti részén, igényes kialakítású, zárt lakópark második szintjén található a modern új bútorokkal szépen berendezett kis lakás. A jó állapotú, kiemelt komfortfokozatú, liftes lakóház rendkívül csendes, ősfás környezetben, a tóparthoz és a Szívkórházhoz közel fekszik. A világos, jó elrendezésű franciaerkélyes lakás fűtéséről és meleg víz ellátásáról saját gázkazán gondoskodik, a rezsiköltség rendkívül alacsony. A komfortérzet hűtő-fűtő légkondicionáló berendezéssel tovább fokozható. A lakáshoz automata mosógép, síkképernyős televízió és hűtőszekrény is tartozik. Gépjármű elhelyezésére távirányítású kapuval zárt parkolóban van lehetőség – ezt a lakás bérleti díja tartalmazza.
Tel.: +36 30/9468-220

Vásároljon Tihanyban
a festői szépségű és kedvezményes árú
levendulás és panoráma
hűtőmágnesek
nagy választékából
330 Ft/db-tól 590 Ft/db-ig
a tihanyi panoptikum
ajándékboltjában!

 

Az ajándékbolt múzeumi
belépő nélkül
is megtekinthető!

 

8237 Tihany, Kossuth L. u. 35.
 PANOPTIKUM 

  

  

  

  

 

Ajánljuk figyelmébe

Gyalogos útvonaltervek Tihany nevezetességei

Ha a 71. sz. út felől Tihanyba érkezve a temető melletti parkolóban hagyjuk autónkat – ez egyébként a község legnagyobb parkolója -, gyalogos sétánk során az alábbi útvonalakat választva érdemes elindulni:

1) Rövid útvonal: Fogas parkoló (Fogas Csárda) - Batthyány utca (Református harangláb, Skanzen, Füstösház, Halász Ház, Fazekas Ház,) - Csokonai liget (kiskálvária) - Bencés Apátság (múzeum, fogadóépület) - Főtér (Művelődési Ház, Posta, Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum  - Kossuth Lajos utcán vissza a Fogas parkolóba.

Ha hajóval érkezünk:

2) Közepesen hosszú útvonal: Hajóállomás - Garay utca - Visszhang domb - Pisky sétány (Parasztgazda Ház) - Bencés Apátság - (templom, múzeum, fogadóépület) - Fő tér - (Művelődési Ház, Posta, Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum, kisvonat állomás) - vissza az apátsági lépcsőn a Csokonai ligethez (kiskálvária) - Pisky sétány - Batthyány utca (Fazekas Ház, Halász Ház) - IV. Károly Kálvária - Óvár zöld jelzésű turistaút) - Barátlakások - Ciprián forrás - visszaérkezés a Hajóállomásra.

Tudta Ön, hogy …

! Tihanyban még mindig aratják a nádat?
Tihanyban a két lefolyástalan területen található (volt krátergödör) tó és a Balaton-part nádasait rendszeresen aratják? Az aratáskor kitermelt nádat még ma is szívesen használják tetőfedésre és egyéb célú, főleg építőipari értékesítésre.

 

! I. Ferenc József uralkodott a leghosszabb ideig a magyar királyok közül?

I. Ferenc József uralkodása 1848. december 2-tól 1916. november 21-ig tartott, majdnem 68 évig.

Luxemburgi Zsigmond uralkodása 1387. március 31-től 1437. december 9-ig tartott, majdnem 51 évig.

IV. Béla uralkodása 1235. szeptember 21-től 1270. május 3-ig tartott, majdnem 35 évig.

 

!

Tudta Ön, hogy a tihanyi régészeti feltárások leletei bizonyítják, miszerint a Tihanyi-félszigetet már az őskorban benépesítették a bronzkor, vaskor és a római kor pannoniai népei.

 

!

Tudta Ön, hogy mi a Congeria ungula caprae? A balatoni „kecskeköröm" az évmilliókkal ezelőtt – a Pannon-tengerben – élt Congeria ungula caprae nevű kagyló maradványainak népies elnevezése.

 

!

Tudta Ön, hogy a tihanyi „kecskekörmök" a legenda szerint egy gőgös királylány Balatonba veszett kecskenyájának maradványai?

 

TársoldalTihanyi Látnivalók Tárháza
www.tihanyilatnivalok.hu

Ajánló

 

 

Keresés az oldalon

 

Ha valamit nem talál az oldalon, kérjük használja a keresőt.

Adatvédelem: Adatkezelési tájékoztató | Tihanyi Kirándulás | Motor: WP | Sablon: Netstilus | Kinézet: K@tilla | Tartalom: tuhanyikirandulas.hu

Ismételten felhívjuk figyelmed, hogy az oldal „cookie”-kat (sütiket) használ. Fontos azonban tudnod, hogy ezek semmilyen adatot nem tárolnak illetve küldenek rólad vagy böngészési szokásaidról, csak is az oldal használatát segítik. Weboldalunk használatával beleegyezel a cookie-k használatába. Ha mégsem szeretnéd akkor az internetböngésződ beállításainak megváltoztatásával a sütik küldése letiltható!

2000 - 2024 © Tihanyi kirándulás